Vad man bakade i Lekeberg när mormor var ung

Boken är skriven av vår dotter Sofia Sundström, född 1989. Arbetet startade som ett projektarbete under hennes sista år på gymnasiet, på Karolinska skolan i Örebro.

Sofia ville kombinera sina intressen bakning och historia. Hon kom på idén att samla in gamla bakrecept för att bevara dem för framtiden. Genom att göra upprop i lokalpressen och skicka ut brev till syföreningar och hembygdsföreningar fick hon in ett hundratal recept. Ungefär 25 personer skickade in recept. Vi provbakade ett stort antal recept och valde sedan ut ca 40 st. som nu finns med i boken.

Insamlingen av recept är geografiskt avgränsad till Lekebergs kommun, och tidsmässigt till tiden före 1950. Kriteriet var att receptet skulle ha använts inom Lekeberg före 1950. I boken är recepten sorterade efter kommunens sju socknar; Knista, Hidinge, Kvistbro, Edsberg, Tångeråsa, Hackvad och Kräcklinge.

Om recept & bakverk

En övervägande del av det material som lämnades in var recept på småkakor, så därför består ungefär halva boken av just småkakor. Den andra halvan utgörs av bullar, mjuka kakor och matbröd.

Alla bakverk som finns med i boken presenteras med både recept, färgbild och en kort historik som receptlämnaren har skrivit. Eftersom gamla recept ofta är väldigt kortfattade har vi skrivit tips och kommentarer om t.ex. ugnsvärme och översättning av gamla mått och vikter. Till bilderna har vi strävat efter att använda rekvisita som är tidstypisk, dvs. också från tiden före 1950.

Fakta om boken

Idé & författare
Foto
Fotoarrangemang & projektledning

Sofia Sundström
Göran Sundström
Maria Sundström

Utgivningsår
ISBN
Antal sidor
Storlek
Vikt
Pris
Sänkt pris


2008
978-91-633-3280-7
84 sidor i färg, hårda pärmar
A5 (152 x216 mm)
280 g
150 kr (inkl. moms)
100 kr  
Obs! boken är snart slutsåld - bara fåtal ex kvar!

Övriga försäljningsställen

Arkivcentrum, Örebro
Västernärkes hembygdsförenings arkiv, Fjugesta

Risebergatårta
Rågbröd
Fridakransar
Nötkakor