Forskning om konstnären Karl Eevin

Den lettiske konstnären och författaren Karl Eevin bodde i Viby i Närke från omkring 1940 fram till sin död 1977. Han är begravd på Tångeråsa kyrkogård. Hans lettiska namn var Karlis Ievins.

Här i Sverige är han främst känd som konstnär och i våra trakter finns många av hans verk. Flera av hans målningar avbildar landskapet här i Närke, men det finns också motiv från andra trakter i Sverige och andra länder. Han har också målat andra typer av motiv, som till exempel stilleben.

Karl Eevin kan ha målat upp till 800 målningar. På eget initiativ har jag börjat samla in bilder av målningarna. Fram till nu (december 2022) har jag sett omkring 225 st. Min förhoppning är ”hitta” många fler och så småningom skriva en bok om Eevin.

Till höger finns några exempel på Eevins målningar och till vänster finns han speciella signatur. Om du har en egen tavla av Karl Eevin eller kan tipsa mig om någon annan som har, så blir jag väldigt glad och tacksam. Kontakta mig i så fall gärna via e-post eller telefon.

Karl Eevins signatur